Tips til vintercamping

Vintercamping

Mange forbinder campinglivet med sommer og varme, men om man forbereder seg riktig kan man få mange flotte campingopplevelser også på vinterstid. En av fordelene med vintercamping er at noen campingplasser har reduserte priser i vintersesongen. I tillegg er det ofte færre gjester på plassene på vinteren, hvis du foretrekker litt roligere omgivelser. 

Det er altså ingen grunn til å utsette campingturen til sommeren setter inn, men her får du en liten oversikt over hva som kan være greit å tenke over før du legger ut på vintertur med bobil eller campingvogn, hva slags utstyr du bør ha og noen tips som er greie å ha i bakhodet. 

Se også: Helårs campingplasser.

Vintercamping med bobil

Det første du bør tenke på er vær og føre. På vinteren kan det ofte være utfordrende kjøreforhold. God planlegging og riktig utstyr er derfor avgjørende for å komme trygt frem, og for at opplevelsen din blir best mulig.

Hold deg oppdatert på værmeldingen og unngå å dra ut på tur når uværet står på som verst. Husk at været, spesielt på fjellet, kan skifte raskt. Sørg for å ha gode vinterdekk.

Det kan være lurt å ha kjettinger på lur i tilfeller du skulle trenge det.. I tillegg er det viktig å tilpasse farten etter føret, og huske tilstrekkelig avstand til andre kjøretøy.

Vintercamping med campingvogn

Mye av det samme gjelder om du skal ut på vinterføre med campingvogn. I dette tilfellet er det særlig viktig å følge med på været. En campingvogn kan blåse av veien om vinden er sterk nok.

Du må også sette deg godt inn i reglene for hvilke dekk som kan brukes. En god huskeregel er at alle hjulene i ekvipasjen skal ha like dekk, har du piggdekk på bilen kan du altså ikke ha piggfrie dekk på campingvognen. Bruk gjerne kjetting, fortrinnsvis på drivhjulene på bilen.

Tips til camping om vinteren

  • Parker gjerne campingvogna oppå planker. Da unngår du at vann fryser til is rundt dekkene, noe som skaper unødvendig slitasje. Det blir også enklere å få løs vogna til våren.
  • Det kan være lurt å plassere noen klosser mellom støttebeina og bakken.
  • Heis opp nesehjulet når du parkerer.
  • Sørg for at du ikke legger igjen noe som blir ødelagt hvis det fryser (vann-/brusflasker og lignende) når du forlater vogna/bilen.
  • Ta med ekstra mat og varme klær dersom noe uforutsett skulle oppstå, hold deg oppdatert på værmeldingen.

Før du legger ut på tur i det hele tatt kan det være greit å forsikre deg om at du har gode løsninger på et par grunnleggende ting, nemlig vann og varme. Det finnes forskjellige varmesystemer å velge mellom, så det er greit å være litt bevisst på hvor utsatt for kulde og vind bobilen eller campingvognen kommer til å være. 

I kaldere klima kan det radiatorlignende systemet Alde være et godt alternativ. Om det derimot sjeldent blir minusgrader kan Truma, en gassovn montert inne i vognen/bilen, fungere. Dersom du bruker gass til oppvarming bør du ha i bakhodet at ikke alle gassbeholdere tåler kulde like godt.

En gassbeholder av metall vil være et bedre alternativ på vinterstid enn en komposittgassflaske. Det kan være fristende å tette igjen luker og åpninger for å unngå trekk og varmetap, men ved en eventuell gasslekkasje vil dette være svært farlig. Sørg for å ha god ventilasjon.

Noen velger å ikke bruke vann i bobil eller campingvogn på vinteren på grunn av faren for at noe skal fryse og bli ødelagt, men så lenge du tar noen enkle forholdsregler er det ingen ting i veien for å benytte seg av dette alternativet også i vintersesongen.

Hvilke tiltak man kan gjøre for å unngå frostskader varierer etter hva slags system man har. Dersom du har en avløpstank må du tømme denne, og holde åpningen lukket. Dersom du ikke har det, kan det være en god løsning å koble av vannrørene under, og la spillvann renne fritt ned på bakken. Det viktigste å huske på, er å sørge for å tappe rør og tanker for vann før du forlater vogna eller bilen.

Husk også å tømme toalettet for vann. Dersom toalettet er koblet til den vanlige vanntanken kan det være lurt å kjøre vannpumpen litt ekstra, sånn at du også får tappet slangen for vann.

Priser

På mange campingplasser er prisen den samme sommer og vinter, men noen steder settes prisene ned i vintersesongen. For eksempel har Røste Camping på Os og Brendryen Camping i Folldal reduserte priser på vinterstid.

  • Vi anbefaler

Sølenstua Camp & Hytter

Vintercamping hos sølenstua

Sølenstua Camp & Hytter er en perfekt destinasjon når du ønsker camping på vinterstid.

Her er det alpinsenter, langrennsløyper og scooterløyper i magisk frihet!