Sykkelferie i Norge — 5 flotte sykkelturer

to menn på sykkelferie i Norge

Norge er kjent for sin vakre natur og spektakulære landskap, og det er få bedre måter å oppleve det på enn på en sykkelferie. Med hundrevis av kilometer med sykkelstier og et variert terreng å velge mellom, er sykkelferie i Norge et spennende valg for de som liker å se hva dette langstrakte landet har å byr på.

6 flotte utgangspunkt for sykkelferien

Du har bestemt deg for å ta sykkelferien i Norge og da trenger du et sted å starte. Et av de flotteste områdene for sykkel er Østerdalen. Her er det slake bakker, nærmeste urørt natur og flere sykkelstier og gamle skogsveier du kan nyte fra sykkelsetet.

Bare de aktive seterområdene du kan sykle gjennom gjør det verdt å ta turen hit i sommer. Her gir vi deg 5 tips til sykkelturer og overnatting som du kan oppleve i ferien.

1. Vangrøftdalen seterlandskap

Sykkeltur Vangrøftdalen

Lengde: 14,5 km 

Tid: 3 timer

Vanskelighetsgrad: enkel

Start turen fra inngangen til Vangrøftdalsvegen ved Løvli, der bommen venter på deg. Utforsk veien som leder deg gjennom Vangrøftdalen, en grusvei med milde kupert terreng. Vær forberedt på den mest utfordrende oppstigningen ved Fosskleiva, et perfekt sted å hvile og nyte en velfortjent pause på den vidstrakte sletten nedenfor fossen. Dette idylliske hvileområdet tilbyr fasiliteter som toaletter og benker, og er også et populært sted for teltcamping ved Vangrøftelva.

Fortsett den fantastiske oppdagelsesferden gjennom dalen og ta deg videre til Såttåhaugen. Dette stedet er et naturlig utgangspunkt for uforglemmelige turer til det majestetiske Forollhogna-fjellet. Underveis er det også fristende å utforske de mange avstikkerne som fører til sjarmerende setergrender. Utforsk og nyt mangfoldet av naturen rundt deg mens du tar deg tid til å oppleve hvert eneste magiske sted på denne reisen.

Anbefalt overnatting

Nærmeste overnattingssted er Røste Camping der du kan leie en hytte eller parkere bobilen eller campingvogna. Les mer og bestill overnatting hos Røste Camping.

2. Oppdag Rondanes naturskjønnhet på to hjul

Sykkeltur Rondane

Lengde: 12,3 km 

Tid:

Vanskelighetsgrad: moderat

Døråldalen, på østsiden av Rondane nasjonalpark, er blant Norges vakreste steder. Her kan du oppleve Rondanes imponerende fjellsider, som inkluderer Vassberget, Høgronden og Midtronden.

Veien tar deg gjennom åpne sletter, småvann og store moreneavsetninger fra istiden. Syklende kan du nyte synet av de bratte og dramatiske Verkilsdalsbotn og Smedbotn i sørvest.

Fra P-plassen i Blæsterdalen starter turen i Furuskogen. Etter ca. fire kilometer når du tregrensen og kan nyte en flott utsikt over Rondane og Alvdal Vestfjell.

Resten av veien inn til Dørålseter er hovedsakelig flatt og lett å sykle. Her finner du overnattingsmuligheter og servering på setrene.

Vær oppmerksom på at det er noe løs grus, som kan gjøre det litt tyngre å trekke en sykkelvogn. Hvis du aldri har besøkt Rondane før, er dette en tur som definitivt vil gi deg lyst til å oppleve mer av området.

Anbefalt overnatting

Ca 20 km fra startpunktet finner du Brendryen Camping som har fine oppstillingsplasser for både bobil og campingvogn. Les mer og bestill overnatting hos Brendryen Camping.

3. Sykkeltur for hele familien

Osendalsrunden på sykkel

Lengde: 44,3 km 

Tid: 4 timer

Vanskelighetsgrad: enkel

Osdalsrunden tar deg med på en sykkeltur langs både den nordre og søndre siden av Nordre Osa-elven, gjennom det idylliske og sparsomt befolkede Osdalen nord for Osensjøen. Du kan også legge til en ekstra avstikker via Damkoia ved elven Blekua. Dette er en halvlang tur som passer for alle med moderat kondisjon.

Ruten er lett og har minimal høydestigning, med totalt 140 høydemeter, og egner seg derfor godt for familier. Et av høydepunktene på turen er Furutangen, som ligger 540 meter over havet og gir en fantastisk utsikt sørover Osensjøen. Mattisstua på Furutangen har en koselig kafé som er åpen i helgene, og de tilbyr ulike aktiviteter.

På Furutangen og Osen Vannsport og Camping er det muligheter for å kjøpe forfriskninger, og du bør ikke gå glipp av den vakre sandstranden ved campingplassen. På varme sommerdager frister Osensjøen med sitt klare vann og Åmots lange sandstrand, som er perfekt for en forfriskende dukkert.

Anbefalt overnatting

Osdalsrunden starter og slutter like ved Osensjøen Camping der du kan leie hytte eller parkere bobilen din. Hva med å prøve ut et glampingtelt? Les mer og bestill overnatting hos Osensjøen Camping.

4. Sykkeltur gjennom naturreservat

Sykkeltur naturreservat

Lengde: 21,7 km 

Tid: 4 timer

Vanskelighetsgrad: moderat

Litt nord for Osdalsrunden som vi nevnte over finner du en annen fin runde som du enkelt kan inkorporere i sykkelferien din.

Start turen med å sykle til Skarven seter, og nyt den fantastiske utsikten mot Gammelskarven, Storhøgda og Borveggen som ruver på høyre side. Ved et veiskille ca. 600 meter før Skarven seter, ta veien til venstre. Etter en kort strekning på grusvei, følger en kjerrevei som fører deg ned til Osa og Kvernnesvollen, en distanse på omtrent 4 kilometer. Etter å ha passert Osa, fortsett til venstre og følg den idylliske elven som leder deg til en hyggelig "gapahuk" ved Fjellkroken.

Når du sykler videre nordover fra Fjellkroken, kommer du inn i Osdalen naturreservat. Her kan du beundre de geologiske formasjonene, inkludert rogenmorener, som preger dette vakre naturområdet. På vei tilbake til Kvitåsbekkbua passerer du både Illvålssætra og Osdalssætra (Hagen).

Underveis vil stien krysse pilegrimsleden på to ulike punkter: på veien til Skarven og ved Fjellkroken. Dette gir deg en unik mulighet til å oppleve kulturelle og historiske elementer i tillegg til den fantastiske naturen på sykkelturen.

Anbefalt overnatting

Ca. 20 minutter kjøretur fra naturreservatet finner du Sølenstua Camp & Hytter som ligger rolig til ved Sølen fjellet. Les mer og bestill overnatting hos Sølenstua Camp & Hytter.

5. Turen for de mer erfarne

Flendalsrunden sykkeltur

Lengde: 42,3 km 

Tid: 4 timer

Vanskelighetsgrad: krevende

La deg fortrylle av Flendalsrunden, en sykkeltur som tar deg gjennom fredelige skogsbilveier med minimal trafikk, og inviterer deg til å nyte naturen, ta inn den fantastiske utsikten og oppleve en følelse av dyp ro.

Ruten gir deg en jevn stigning de første 16 kilometerne. Starteventyret med å sykle langs asfaltveiene som følger Trysilelva, og nyt den spektakulære panoramautsikten mot majestetiske Trysilfjellet. Etter å ha krysset Buflodgrenda, tar du fatt på grusveiene som fører deg videre oppover Flendalen, parallelt med Flenelva. Hvis du har et fiskekort, kan du til og med kaste snøret ut i vannet og prøve lykken som en ivrig fisker.

Når du ankommer Granåsen, kan du puste lettet ut, da den tøffeste stigningen er over. Fra nå av tar turen deg videre på sjarmerende grusveier. Du vil passere de siste bøndene i Flendalen, og hvis du er heldig, kan du få øye på beitende kveg ved Nervoll. Til slutt bærer det sørover fra Borgsætra, ned til Trysil sentrum, der eventyret finner sin avslutning.

Anbefalt overnatting

Hos Fulufjellet kan du bestille campinghytter for overnatting, ikke så langt i fra Trysil sentrum. Her er det også muligheter for korttids opphold med bobil og campingvogn. Les mer og bestill overnatting hos Fulufjellet.