Tur til Fulufjellet Nasjonalpark

Tur til Fulufjellet høst

Fulufjellet Nasjonalpark er et av Norges vakreste naturområder og en populær destinasjon for friluftsentusiaster som søker etter en aktiv og minneverdig ferieopplevelse. Nasjonalparken ligger i på grensen mellom Norge og Sverige og det er nasjonalpark på begge sidene av landegrensen.

Fulufjellet Nasjonalpark er kjent for sin vakre natur og urskog med furuer over 400 år gamle. Her finner du også verdens eldste tre "Old Tjikko" som regnes til å være over 9500 år gammelt.

Her gir vi deg en guide til hvordan du kan oppleve denne flotte nasjonalparken.

Planlegg turen din til Fulufjellet Nasjonalpark

Før du drar på tur til Fulufjellet Nasjonalpark, er det viktig å planlegge turen godt. Det er flere ting å vurdere når du planlegger en tur til dette området, inkludert værforholdene, overnatting og andre ting. Det beste tidspunktet å besøke parken er fra juni til september når været er mildt og behagelig. 

Om du ønsker å ta turen til nasjonalparken om vinteren så kan du også det. Det er oppkjøre skiløyper som du kan gå helt til riksgrensen.

Innfallsporter

Det finnes hovedsakelig to innfallsporter til Fulufjellet Nasjonalpark:

Storbekkåsen

Dette er hovedinnfallsporten til nasjonalparken på norsk side. Du kan kjøre bil helt frem til parkeringsplassen om sommeren. Her finner du utedo, bålplass og informasjonstavler.

Bråtafallet

Bråtåfallet innfallsport ligger ved fossefallet Bergåa. Her finnes det parkeringsplasser, gapahuk, utedo og informasjonstavler.

Overnatting

En annen viktig faktor å vurdere når du planlegger en tur til Fulufjellet Nasjonalpark, er overnatting. Nasjonalparken har flere campingplasser som er åpne for besøkende, og det er også mulig å bo på hytter i området. Hvis du ønsker å bo på hytte, er det viktig å bestille på forhånd, spesielt i høysesongen.

  • Vi anbefaler

Fulufjellet Camping

Overnatting når du ta turen til Fulufjellet

På tur til Fulufjellet? Da kan vi anbefale Fulufjellet Camping som overnattingssted.

Kommer du med bobil eller campingvogn så har campingplassen 10 oppstillingsplasser for korttidsopphold.

Du kan også leie en av hyttene før du tar turen videre til nasjonalparken.

Dette kan du se, gjøre og oppleve i Fulufjellet Nasjonalpark

I gamledager gikk det ferdselsveier fra Norge til Sverige der det i dag er nasjonalpark. Veiene ble brukt som handelsruter av de som bodde i nærheten. Disse veiene benyttes i dag som flotte turstier.

På Fulufjellet finner du ulike arter av fugler og pattedyr som lever i nasjonalparken. Er du heldig så kan du kanskje se jaktfalken, verdens største falk, som er ute på jakt.

Hare og elg er vanlige pattedyr du kan få øye på i parken. Samtidig er de fire store rovdyrene bjørn, jerv, ulv og gaupe å finne her inne.

Som nevnt tidligere finner du verdens eldste tre på svensk side av parken. Om du tar turen hit vil du også oppleve store arealer med gammelskog med spredt gamle furuer på 300-400 år.

På svensk side vil du også se Njupeskär som er et av Sveriges høyeste fossefall med 70 meter fritt fall. Bråtafallet i Bergådalen er et nydelig fossefall på norsk side av grensen. Elven renner nedover flere trappetrinn som lager mange små fosser — et veldig flott sted for fotoentusiaster.

Gjennom Ljørdalen renner Ljøravassdraget som passer ypperlig for deg som liker kajakk- eller kanopadling. I elva kan du også fiske.

Tips og råd til turen

Når du skal på tur til Fulufjellet så skal du huske på et par ting.

Når du vandrer i nasjonalparken vil du komme over kulturminner som seterbygninger, fangstgroper og gamle steinformasjoner. Vis hensyn når du kommer over disse kulturminnene

Ikke bygg nye varder. Når du er på tur i Fulufjellet vil du gå forbi flere varder som hjelper deg å finne stien på dager med dårlig vær. Bygger du nye varder kan de hende at de som kommer etter deg går seg bort.

Hold deg til stien, da bidrar du til å ivareta naturen for de som kommer etter deg og hindrer slitasje på vegetasjonen. Det hindrer også forstyrrelse på dyrelivet.

Soner i Fulufjellet

Når du kommer over på svensk side er det delt opp i fire soner som bidrar til ulike retningslinjer og regler på hva som er lov i nasjonalparken.

I grafikken under kan du se hva som er lov og ikke lov i de forskjellige sonene.

Soneinndeling Fulufjellet svensk side

På den norske siden er det ingen soneinndeling.

God tur!